תכנון גינה - שינויי הזמן בגינה
נושא תכנון גינה דורש חשיבה גם לטווח הרחוק. לעיתים קרובות נדרש סיוע בעיצוב מחודש של הגינה, לאחר מספר שנים שרגע שנשתלה, בדרך כלל בין 6-15 שנים, הזמן שבו מתפתחים עצים צעירים לעצים עם צל ניכר והשיחים לגדולים ומצלים גם כן. זהו שלב בו הצמחים שנשתלו בבסיס אותם עצים ושיחים, אינם נראים כבר טוב, אם בכלל שרדו.
גינה חדשה שזה עתה נשתלה, תהיה בדרך כלל שמשית בתחילת דרכה והשאיפה הראשונית היא ליצור פינות הצללה ולקבל בגן פינות עם מיקרו אקלים נעים לשהייה בו.
תכנון נכון של הגינה, אכן ישיג מטרה זו ונקבל פינות מוצלות במקומות הנדרשים.
לעומת זאת, גינה שנשתלה בצפיפות יתר, הצל שיתקבל ישנה כליל את כל תנאי הגידול של הצמחייה הנמוכה שנשתלה ונקבל עם חלוף השנים, קרקע חשופה ומלאה בשורשים המקשים על שתילה מחודשת של צמחים.
בנוסף יש לזכור שדשאים הנשתלים בארץ מקורם מאזורי גידול חמים ושמשיים ולכן אם נרצה לשמר את שטחי המדשאה, עלינו לפתוח ולחשוף אותה כדי שתקבל מספיק שעות שמש. צרכי המדשאה הם בין: 4-8 שעות שמש ביום לפחות, תלוי בסוג הדשא שנישתל.
אם כך, בשלב ראשון עלינו לבחון האם יש לנו מספיק צל במקומות שאנו זקוקים לו ויתכן שיש יותר מידי צל היכן שאין צורך בו.
יש לזכור כי העצים והשיחים ימשיכו לגדול ולהתרחב, קוטר הנוף ועימו הצל יגדלו עם השנים. חשוב לדעת מה יהיה קוטרם הסופי.
במצב זה, עלינו לבחון בשלב ראשון האם אכן קיימת צפיפות יתר של עצים ושיחים ולדלל בהתאם ואם אכן יש צורך בדילול עצים ושיחים, על מי לוותר?
השיחים שנועדו בעבר לצמוח בשמש, תנאי הגידול שלהם השתנו ולכן או שהם נראים דלילים יותר או שנעלמו כליל בשל חוסר התאמה על כן יש להתאים צמחייה חדשה לפינות צל אלה. שימו לב כי בדרך כלל הצמחייה החסרה היא זו הנמוכה והבינונית.
יש לבדוק האם הקרקע מתאימה ומספיקה לשתילה או שאולי היא התמלאה בשורשים צפופים וצמחייה צעירה תתקשה לעמוד בתחרות עם שורשי הצמחייה הוותיקה על מקום מחיה ועל כן האפשרויות הן:
1.לדלל ולעקור צמחייה צפופה מידי – לרוב נשתדל כן לשמר את הקיים, אלא אם כן השתילה באמת מאד צפופה או הצימוח מעוות.
2. לשתול את הצמחייה החדשה במיכלים, שימו לב כי בגינה מאד צפופה, אנו עשויים למצוא לבסוף גינה שמלאה מידי בעציצים וכדים – מראה שאינו מוסיף יופי לגן אלא גורע!
3. להגביהה את הערוגה בעזרת אבני שפה, אדני רכבת, מסלעה או בניה אחרת ולהוסיף מצע גידול חדש – זו תהיה הדרך הנכונה בדרך כלל לפתור את הבעיה, אך יש לשים לב לכמה דברים:
א.שהאדמה שאנו מוסיפים היא אדמה קלה עד חולית – קלה יותר או תואמת לזו שקיימת בגינתכם (לעולם לא כבדה יותר, אחרת נהרוס את מבנה הקרקע).
ב.יש להוסיף ולערבב באדמה קומפוסט בכמות נדיבה המומלצת על גב המוצר.
ג.יש לשים לב שאנו לא קוברים גזעים של צמחייה קיימת! במידה ואין ברירה וחייבים לעלות במעט את גובה האדמה, יש להוסיף שכבת טוף שתעטוף את הגזע במקומות המגע.
בכדי למנוע מכם עוגמת נפש, אציין כאן כי ישנם מעט מאד זני צמחים הגדלים בצל – עצים ושיחים, עם פריחות שופעות! יש לזכור זאת בבואכם לבחור במשתלה.
רצוי להרבות ולהשתמש בצמחייה עמידה ומעריכת שנים (מעוצה וקשיחה בדרך כלל) כשלד של הגן המוצל החדש ופה ושם לעטר בצמחייה פורחת שאורך חייה קצר יותר כגון: מרווה הדורה, בשמת הגינה, בגוניה וכו'.
את העניין בגן ניתן ליצור גם בעזרת צמחים בעלי גוון עלים שונה, שיכניס גוון ועניין.
וכן בעזרת טקסטורת עלים שונה והמבחר לצל הוא גדול ומעניין.
אם כן, במידה וגינתכם מתחילה להראות בוגרת, משמימה וריקה במפלס הצמחי הנמוך, אל ייאוש, אין צורך במהפכות מיותרות! אך כן יש צורך בחשיבה יצירתית ותכנון נכון לשיפור המראה המשמים.
זה הזמן גם לשלב פיסול ואלמנטים דוממים אחרים בגן, אולי לרצף מדשאה שבעבר שימשה את הילדים ואין בה צורך יותר?
שרות תכנון ועיצוב גינות במשתלת גבעת ברנר יסייע לכם בייעוץ ותכנון שינויים אלה בגינתכם עם כמה שפחות כאב ראש וטעויות!
בעיקר תדעו איך זה יראה אחרי השינויים והתוספות מבלי להישאר עם חור בתקציב המשפחתי וחוסר שביעות רצון.
כרגיל, צוות המשתלה ישמח לעזור לכם עם כל פניה וגם בנושא תכנוני זה.
הכותבת: יהודית מלמן – מתכננת נוף
וחברה בצוות עובדי משתלת גבעת ברנר.
קישורים חשובים
שעות פתיחה
- יום א' 08:30-16:00
- ימים ב'-ה' 08:30-18:00
- יום ו' וערבי חג 8:30-16:00
- יום שבת סגור