צמחי תבלין - כך תקימו ערוגת תבלינים
צמחי התבלין אינם דורשים שטח רחב לגידול. להקמת אוסף צמחי תבלין בסיסי אפשר להסתפק באדנית או בפינת הגינה. מלבד היותם שימושיים ובריאים, הם גם מוסיפים צבע וריח ייחודיים לביתכם. בעת העתיקה התבלינים היו יקרים ומבוקשים ביותר, בין היתר בזכות סגולות המרפא שיוחסו להם, והעלו את הפופולריות והביקוש לצמחי התבלין. היוונים הקדמונים ייבאו את שורש הג'ינג'ר ואת הפלפל מהודו למזרח התיכון, והרומאים אף הרחיקו לכת ושדרגו את המטבח לתעשיות הקוסמטיקה, תוך שימוש בתבלינים כבשמים. עד המצאת המקרר המזון שנאגר היה מתקלקל במהירות ולתבלינים היה תפקיד חשוב בשימור חומרי הגלם ובבישול המזון.
כיום, עם העלייה ברמת החיים והתפתחות תרבות הפנאי, נעשה שימוש רב בתבלינים יבשים וטריים, מסורתיים ו"חדשים". גם בתקופה בה רוב הציבור חי בבתי דירות שאינם מאפשרים גידול צמחים בחצר פרטית, אנו ערים לתופעה שהולכת ותופסת תאוצה בה קבלנים וחברות בנייה מקצים שטח לגינון – פאטיו, חצר קטנה ואפילו מרפסת שמש בה ניתן לגדל צמחים במיכלים קטנים או גדולים.
כיום, ניתן לשלב צמחי תבלין שונים עם צמחיית הגן המסורתית, שכן מלבד ריח העלווה והפריחה ישנם הרבה מאוד זני תבלין שבמופעם מהווים מוקד מעניין לכשעצמו, בגלל צבעי העלווה המגוונים, לדוגמא – מרוות (סגולה, טריקולור, איקטרינה), קורניות (לימונית מגוונת, זהב) ואורגנו (זהב, דיקטמנוס, מגוון) וכן מופעי פריחה מרהיבים בעונות השונות – זני לבנדר, קורניות ומרוות. חלק גדול מצמחי התבלין מוצאם באזור הים התיכון, כך שמבחינה אקלימית יש להם יתרון על פני צמחים אחרים שמוצאם באזורים קרים או טרופיים.
בתקופתנו המודרנית גילינו מחדש שצמחי התבלין מכילים מינרלים ויטמינים המחזקים את המערכת החיסונית הטבעית. העלים הירוקים של צמחי התבלין עשירים בחומרים נוגדי חמצון, המסייעים להתמודד עם פגיעה בתאי הגוף, הזדקנות מהירה של תאי העור, ומניעת התפתחותן של מחלות שונות כמו מחלות לב, סרטן, שבץ, סוכרת ועוד. עדיף להשתמש בצמחי התבלין כאשר הם טריים וטעמם וריחם עשירים וחזקים וכן יתרונותיהם הבריאותיים.
צמחי התבלין אינם דורשים שטח רחב לגידול. להקמת אוסף צמחי תבלין בסיסי אפשר להסתפק באדנית או בפינת הגינה. רבים מאיתנו מכירים את חצרות הבתים הישנות בארץ או כאלו שאפשר למצוא עד היום ביוון או באיטליה ובהן צמחי תבלין שתולים בקופסאות פח או פלסטיק. מומלץ לגדל את התבלינים לצד גדר או קיר כדי לספק להם הגנה מפני רוחות וקור.
בעונת הסתיו מומלץ לשתול פטרוזיליה, כוסברה, עירית, בצל ירוק, ארוגולה, גרגר הנחלים ושבת (שמיר). הסוגים המתאימים לשתילה בקיץ הם בזיליקום, מנתה (נענע), לואיזה, מרווה, אורגנו, קורנית (טימין) וטרגון. הרבה תבלינים מקורם בצמחי הבר שלנו כמו הזעתר והזוטה הלבנה למשל. יש להקפיד על הפרדה בין התבלינים השתלטניים כמו המרווה והנענע, משום שסוגים אלו יתפשטו על שטח הגידול וידכאו את צמיחת יתר התבלינים. מומלץ להשקות את התבלינים פעם עד פעמיים בשבוע ולא יותר. עודף מים יכול להזיק ואף להרוג אותם.
המאמר מאת מני שדמי – מדריך בחברת חישתיל.
קישורים חשובים
שעות פתיחה
- יום א' 08:30-16:00
- ימים ב'-ה' 08:30-18:00
- יום ו' וערבי חג 8:30-16:00
- יום שבת סגור