ריחות מבושמים בגן

נתמקד הפעם ביכולתנו להעשיר את הגן בעוד גירויים והנאות. כמתכננת גנים, אני משתדלת תמיד להוסיף לגינות אמצעים תכנוניים שיגרו את חמשת החושים. תוספת זו מגדילה ומעשירה את החוויה והעונג בזמן שהותנו או בעוברנו בגן. אני רוצה הפעם לדבר על גירוי חוש הריח שלנו. בקיץ אנו שוהים שעות ממושכות יותר בגן ואין כמו גלי ריח עדינים ומבושמים להרגיע את המתח היומי או למלא מצבור אנרגיות לקראת יום חדש.

צמחי ריח נמצאים בשימושו של האדם משחר ההיסטוריה האנושית. נמצאו עדויות שכבר לפני 6000 שנה הסינים והמצרים הקדמונים עסקו בזיהוי תכונות הריח בצמחים בכדי להשתמש בהם לתהליכי ריפוי. כבר באלף השלישית לפני הספירה כוהני דת השתמשו בצמחי ריח לטקסים דתיים ומאוחר יותר השתמשו בהם לבשמים. הערבים נחשבו למומחים בהפקת תמציות ריח במאה התשיעית לספירה. הם סחרו בהם ואף כתבו ספרים בנושא. מסחר בבשמים ותבלינים נעשה במשך אותם שנים בדרכים שונות כולל דרך ארץ ישראל.

 גם כיום משמשים צמחי ריח להכנת תכשירים רפואיים, קוסמטיים ולטקסי דת ספיריטואליים. גם הרפואה המודרנית מכירה בערכו הטיפולי של השמן האתרי והשימוש בו חובק עולם. שמן אתרי הוא הכינוי העממי והמסורתי שניתן למקטע הריחני והנדיף של צמחי ריח. זוהי תערובת של כימיקלים קלים – בעלי משקל מולקולרי נמוך וזו הסיבה לנדיפותם הקלה של השמנים האתריים בטמפרטורות נמוכות וליכולתם להעניק ריח לצמחים. השמן האתרי מיוצר ונאגר בבלוטות אפידרמליות בשכבת התאים העליונה על פני העלים, הגבעולים והפרחים של הצמח. הריח מושך או דוחה גם אותנו. ישנו מגוון רחב של ריחות, חלקם מתוק יותר וחלקם פחות. כל אחד וטעמו האישי. כפי שנאמר: "על טעם ועל ריח אין מה להתווכח!"

צמחים לגינה
יסמין איזורי

שמן אתרי מצוי אך ורק בעולם הצמחים,  ורק בחלק ממיני הצמחים. לשמן זה מייחסים חשיבות בתקשורת ובמשיכה מינית בין עולם הצומח והחי. לריח הפריחות תפקיד במשיכת מאביקים לצמחים. מניחים כי ריחות המופרשים מעלי הצמח כתוצאה מחיכוך ואכילה נועדו במקורם להגן על הצמח מפני חרקים ומזיקים (הידעתם כי טגטס ולוונדר דוחים מזיקים ואילו שיבה מושכת אליה מזיקים? כובע הנזיר משמש כלוכד מזיקים בקו ראשון של ערוגות צמחים הרגישים במיוחד למזיקים כגון צמחי ירק).

לריח הצמחים מייחסים השפעות חיוביות על גוף האדם כחומרים מרגיעים ומחטאים. הודות למולקולות הקטנות שמרכיבות את השמנים האתריים והודות למסיסותם בשומן, הם חודרים אל תוך תאי העור, נספגים בהם בקלות ופועלים כחומרים מעוררים המביאים את הגוף לידי איזון, בריאות והרמוניה. מכאן התפתח תחום הוליסטי טיפולי הנקרא ארומתרפיה. הריח משפיע גם על המוח הלימבי, אותו אזור של המוח השולט ברגשות, התנהגות וזיכרון. שהייה וטיפול בצמחי ריח יכולים לעורר זיכרונות נעימים הקשורים לריח, לעורר יצירתיות, לעודד את הצורך בחברה או סתם להביא לרגיעה. 

רשימת צמחי תבלין וריח (* זנים שונים)

צמחי תבלין:

מצריכים התחככות ומעיכה כדי שנרגיש בריח לכן נמקם אותם בדרך כלל במעברים, בשולי הערוגה, מתחת לברזיה או צינור מטפטף של מזגן:

אורגנו *
ג'ינג'ר
גרניום *
זוטה לבנה
זעתר
לואיזה לימונית           
לוונדר *
לענה (שיבה) *
מליסה לימונית
מנטה*

מרווה *
נענע *
ער אציל (דפנה)
עשב הלימון
צתרה ורודה
קארי ננסי
קורנית (תימין) *
רוזמרין *
ריחן (בזיליקום)

עצים בעלי פריחה ריחנית:

אלביציה ורודה
אנונה
מגנוליה גדולת פרחים
קטרוסית מרובעת                      אקליפטוס *
הדרים *
פלומריה ריחנית (פיטנה)

צמחים לגינה
פלומריה ריחנית- פיטנה

שיחים ריחניים:

אחירותם
אלת המסטיק
ברונפלסיה גביענית
גרדניה יסמינית
דטורה *
ורד *
טברמונטנה
לילך *

סיגלית ריחנית
סנטולינה ננסית
עץ השמן המכסיף
ציפורן *
צמרר אפריקני
צסטרום לילי ("יערת הדבש")
קריסה *
רותם *

מטפסים ריחניים:

אלמון הודי
בומונטיה גדולה
ויסטריה סינית
ורד מטפס                              *טרכלוספרמון יסמיני
יסמין *
יערה *

צמחים לגינה
יערה

צמחי פקעת ובצל ריחניים:

יקינטון
נרקיס *                    
פרזיה

רקפת *
שושן צחור

עונתיים ריחניים:

אפונה ריחנית
טבק מכונף
טגטס *
כובע הנזיר סלסלי כסף
פטוניה *
פלוקס

צמחים לגינה

בזמן תכנון ומיקום צמחי הריח בגן, נבחין בין:

  •  מקור הריח – עלים, גבעולים, פרחים.

  • האם דרוש מגע בצמחים על מנת להפיק את הריח – נגיעה, שפשוף, מעיכה.

  • עוצמת הריח – המרחק מהצמחים  בו ניתן להרגיש את הריח.

  • כיוון הרוחות השכיחות ביחס למקום הישיבה או החלון.

  • עונת הפריחה.

 

 

גם בתקופתנו אנו, בה רוב בני האדם גרים בבתי דירות שאינם מאפשרים גידול צמחים בחצר פרטית, אנו עדים לתופעה שהולכת ותופסת תאוצה, בה מכניסים אדניות ועציצים בכל מרפסת ועל כל חלון והבחירה המיידית (מלבד צבעי פריחה) היא של צמחי תבלין וריח.

לסיכום – אחת מהחוויות המרגיעות ביותר בגן הינה חווית הריח. ישנו ריח המופץ עם התחככות בצמח, צמחים כאלה נניח בשולי מעברים, ליד פתחים, מתחת למזגן מטפטף. ישנם ריחות שיורגשו בעיקר בלילה עם כל משב רוח קלה אותם נמקם ליד חלונות ומקומות ישיבה בגן ולא נשכח להתחשב בכיוון הרוח. נדאג לכך שבמשך כל השנה יהיו לנו גלי פריחה משתנים עפ"י עונות הפריחה. ריח הבושם גורם לנו לנשום נשימות עמוקות ולהירגע שכן לריח השפעה מאזנת על גופנו – פיזית ורגשית.
במשתלת גבעת ברנר, נשמח לעזור לכם לעשות את הבחירה הנכונה.

אני בטוחה שהשתכנעתם להוסיף ניחוחות לגינתכם – שיבושם לכם!

        

 הכותבת: יהודית מלמן – מתכננת נוף

     וחברה בצוות עובדי משתלות גבעת ברנר

נגישות
Search
Generic filters