על עיצוב גינות ותכנון נוף

בעלי הגינות, בחרו לגור באזור כפרי ולחיות קרוב לטבע.
דיירים רבים מציינים כי כל מטרתם הייתה – פיסת טבע קטנה ל"נשמה" בסוף יום עבודה מעייף ולמעשה התוצאה בשטח הינה – גינה צרה ומצערת שלא עונה לדרישות ולציפיות הראשוניות עליהן חלמו. במקרה הטוב, התקבלה גינה נחמדה, שהפוטנציאל שלה לא נוצל במלואו והתחזוקה שלה מאד יקרה. במקום ליהנות ממנה, מקדישים לתחזוקתה את כל הזמן הפנוי שברשותנו. בהתחלה זה נחמד ועם הזמן זה שוחק… והמים…

אנו משקיעים זמן וממון רבים בתכנון מבנה המגורים ועיצובו הפנימי. כשאנו מגיעים לעיקר העיקרים – בגללו עזבנו את העיר הסואנת ואת רבי הקומות – גינת החלומות שלנו, אנו נשארים ללא משאבים למימוש וניצול נכון של נתוני השטח. בד"כ נפנה לגנן. לרוב נשקיע זמן לחפש את בעל ההצעה הזולה ביותר, זה שבד"כ אין לו כל הכשרה תכנונית. בעצם אנו מתפשרים על התוצאה מראש! הרי לא יעלה על הדעת שנפנה ישירות לקבלן הבניין שיבנה לנו בית ללא מחשבה ותכנון אדריכלי מפורט לפני כן! תכנון שמתחשב בצרכים האישיים שלנו ויציג לפנינו חלופות שונות מתוכן נבחר את המתאימה ביותר לטעמנו ולדרישות שלנו.
כך גם באדריכלות נוף, יש לשקול באופן מקצועי את נתוני השטח, את צרכי ודרישות הדיירים, חלוקת השטח, התאמת החומרים, להוסיף עניין ועיצוב ייחודיים ולהציג בפני הדייר חלופות שונות מתוכן יבחר את המתאימה לו לטעמו האישי. על אחת כמה וכמה בגינה הקטנה, שגודלה קטן מחצי דונם, בה ניצולת השטח אמורה להיות מרבית.

 

עיצוב גינות
גינה חסכנית במים

תכנון נוף, תכנון סביבתי או אדריכלות נוף, הם שמות נרדפים לאותו תחום עיסוק המבוסס על שני מקצועות: אדריכלות וגננות.
תכנון סביבתי הינו תכנון כל הקשור אל מחוץ לתחומי הבניין. החללים שנוצרו בין הבניינים. תכנון סביבתי עוסק בגן הבית הפרטי (בד"כ עד חצי דונם), בגן הציבורי העירוני, גן הקיבוץ, המושב, שטחים ירוקים באזורי תעשיה, פארקים, שמורות טבע ועד לקנה מידה של ישובים גדולים שלמים.
נתמקד בגן הקטן הפרטי, אך כל האמור נכון גם לגבי גנים בקנה מידה הגדול יותר.

למעשה תפקיד מתכנן הנוף חשוב מהשלב הראשוני ביותר של התכנון – העמדת המבנה בשטח. בארצנו עדיין אין מודעות מספקת לתחום זה, מתכנן הנוף משמש בתפקיד משני במקרה הטוב ונכנס לתמונה מאוחר יותר כשהמבנים כבר עומדים ומשטחי המדרך כבר מוכנים והוא צריך לחפות על השגיאות שנעשו. במקרה הגרוע המתכנן נקרא לשיקום גן שאינו עונה לדרישות הדיירים כשהם מגלים כי הוא לא משמש אותם והם לא נהנים ממנו.

היחס בין הבית, המפלסים השונים, גבולות המגרש והמבנים של המגרשים השכנים, יוצר חללים פנימיים וחיצוניים חשובים מאד ויש לתת עליהם את הדעת מראש.
מתכנן נוף טוב צריך להתמצא בהרבה מאד תחומים: פסיכולוגיה, היסטוריה של גנים וסוגי גנים, טופוגרפיה, ניקוז, אקולוגיה, זיהום, מדידה, חוזק חומרים, סוגי חומרים ואלמנטים דוממים, הכרת צמחיה, תכנון מערכות השקיה, תאורת גן ואפקטים שונים שהיא יוצרת, שרטוט, גרפיקה ועוד.

עיצוב גינות
גינה הצורכת הרבה מים

כל הידע הזה הופך את מתכנן הנוף לבעל כלים נכונים המסוגל ליישם את הידע והשיקולים השונים בתכנון הגן. להקנות את מירב ההנאה לאדם השוהה בסביבה המתוכננת. הנאה זו באה לידי ביטוי כאשר המשתמש בגן מפעיל בו את כל חמשת החושים במלואם. הדבר נכון לגבי גנים בקנה מידה גדול ועל אחת כמה וכמה בגן הקטן הפרטי שלנו.

גן שאינו מתוכנן כראוי, נמעיט להשתמש בו ואילו גן המתוכנן נכון – כלומר בחנו את כל נתוני השטח והסביבה, בדקנו את הצרכים והדרישות של המשתמשים בו ויישמנו את כל שאר הכלים המקצועיים שלנו בצורה מרבית ומשכילה –מבטיח שימוש אינטנסיבי וממושך בתחומיו, במיוחד בארצנו, בה האקלים נוח רוב ימות השנה.

יהודית מלמן – מתכננת נוף,
וחברה בצוות עובדי משתלת. גבעת ברנר

נגישות
Search
Generic filters