חווית הצבע בגן
אחד מאמצעי התכנון המשמעותיים בגן הינו השימוש בחוש הראיה שלנו, בעיקר השימוש בצבע: צבעי פריחות, עלווה או פירות. אנו יכולים להשפיע רבות על תחושתנו בעזרת שימוש מושכל בצבע ובשילובו הנכון במקום הנכון.
האם אנחנו רוצים גינה מלאה באנרגיות תוססות או גינה שלווה ומרגיעה? מדוע בגן מסוים נחוש בחוסר שקט ובאחר דווקא רוגע. מה יגרום להפתעה ודרמטיות?
כדאי מאד לדעת כיצד כל צבע משפיע אסוציאטיבית על מוחנו. השפעה זו יכולה להיות אישית על כל אחד מאיתנו אך היא גם קשורה בתרבות בה אנו חיים. לדוגמא הצבע הלבן שבתרבות המערבית נחשב לצבע חגיגי ומרגיע, נחשב בתרבות הסינית לצבע המסמל אבלות.
מהו צבע?
צבע אינו תכונה של אור, אלא הוא תחושה סובייקטיבית, חוויה פסיכו-פיסיקאלית, הנוצרת במוח כשהוא קולט מידע ויזואלי מהעין.
האור המגיע אל העין כספקטרום רציף של אורכי גל, מתפרש על ידי מערכת הראיה של האדם כצבע, בהסתמך על תחושה שנוצרת בשלושה סוגי חיישנים בעין האנושית הקרויים מדוכים.
כל משטח קולט את האור מקרני השמש בצורה סלקטיבית, האור המוחזר והמשטח, הוא הצבע שאנו רואים. לדוגמא ורד אדום, בולע את כל הגוונים האחרים והגוון הכמעט יחיד שמוחזר מעלי הכותרת הוא האדום – אותו אנו רואים.
למעט מקרים נדירים, ספקטרום שונה ייתן תחושה של צבע אחר.
בעלי חיים שונים מהאדם, יכולים לפרש את אותה תערובת פוטונים כצבע אחר לגמרי בגלל מספר מדוכים שונה. הדבורה למשל רגישה לאורכי גל שאינם בתחום הנראה לאדם כגון האולטרא-סגול.
יצורים אלה רואים את העולם אחרת מבני האדם ועבורם יידרש מספר שונה של צבעי יסוד כדי לפרוש את מרחב הצבע.
גלגל הצבעים
כדי לדבר על צבעים, נהוג להשתמש בגלגל הצבעים המורכב משלושת צבעי היסוד: אדום, כחול וצהוב כשבין כל שניים מהם, הצבע הנוצר מערבובם. כך ניתן לראות את הצבע הכתום בין הצהוב והאדום, את הירוק בין הכחול והצהוב ואת הסגול בין האדום והכחול. שלושת צבעים אלו נקראים צבעים משניים.
ניתן להציג בגלגל צבעים את הצבעים הנוצרים בין ערבוב כל צבע יסוד והצבע המשני שלידו וכך ליצור את ששת הצבעים השישוניים וכו'.
ניתן לחלק את גלגל הצבעים לשני חצאים על מנת להפריד בין:
הצבעים החמים: אדומים, צהובים וחלק מהירוקים. נראים לנו יותר קרובים.
הצבעים הקרים: סגולים, כחולים וחלק מהירוקים. נראים לנו יותר מרוחקים.
אדום:
צבע יסוד חם המשדר לנו אנרגיה, כוח, החלטיות, דינאמיות, תשוקה, אהבה ודם.
זהו הצבע המעורר ביותר מבחינה פסיכולוגית. הוא מגביר את קצב הנשימה ופעימות הלב.
יש לו אסוציאציה של אתראה. עודף שימוש בו יוצר תוקפנות.
הוא ישמש אותנו בגן להדגשה ואפקט דרמטי.
כתום:
צבע משני חם של שמחה והצלחה, בשלות, מלא שמחת חיים, מקרין חמימות, זורח, לבבי ומקרב זהו צבע תקשורתי. כתום אדמדם מכיל גם מעט תוקפנות.
צהוב:
צבע יסוד חם המשדר שגשוג, גדילה, שפע, חיות, ניקיון, חופש וקלילות, פתיחות, אופטימיות, עליז, מגרה ומושך תשומת לב. בפסיכולוגיה הוא נחשב לצבע אופטימי, אך למרות זאת אנשים הופכים למצוברחים משהיה בסביבה צהובה מידי ותינוקות יבכו יותר. הצבע הוא הקשה ביותר לעין ועשוי להשתלט אם נעשה בו שימוש מוגזם. זהו צבע המגביר את הריכוז ואת חילוף החומרים בגוף.
ירוק:
צבע משני קר. זהו צבע הנפוץ ביותר בטבע ובעיצוב כיום הוא מסמל את הטבע. זהו הצבע הקליט ביותר לעין ומשפר את הראיה.
זהו צבע מרגיע ומרענן המסמל מיניות, פוריות, התעוררות, ביטחון, נעורים, גדילה, כוח, אנרגיה, מעניק יציבות, סבלנות ושקט. הוא מקרר את הדם ומחייה את העצבים.
כחול:
צבע יסוד קר. משדר רוגע, שלווה, אמינות, ידע, כוח, יושר, שלמות, נאמנות. צבע המים והים, אחד הצבעים המקובלים ביותר. הוא מעורר תגובה הפוכה מהאדום. זהו צבע רגוע המעורר את הגוף ליצר כימיקלים מרגיעים. כחול יכול להיות גם קר ומדכא בכמות מוגזמת.
סגול:
צבע משני קר. משדר רוחניות, התלהבות, חזון, רומנטיות, דמיון. צבע המסמל מותרות, עושר ותחכום. נשיות ורומנטיות.
יוצר אסוציאציה של כישוף ומגיה. הוא מרדים ויוצר אינטימיות. עבור חלק מהאנשים הוא יוצר קונוטציה מעט שלילית. בטבע ישנן הרבה מאד פריחות סגולות וארגמניות.
שחור:
צבע טבעי חם אך נטרלי. צבע מצליל ומחמם. מסמל מסתוריות ורוע, מוות ואבל, כובד, לילה, חלל. מעניק תחושה של רשמיות ופורמאליות. צבע מכובד ומקרין אלגנטיות. מעט מתנשא ומרחיק – מזהיר לשמור מרחק. פריחות הנוטות לצבע זה הן מיוחדות מאד בטבע, אך לא הצליחו להתחבב על בעלי הגינות בשל האסוציאציות שהם יצרו.
לבן:
צבע מבהיר ומקרר. הוא מסמל טוהר, ענווה, תמימות, קדושה, ניקיון, מוסריות, אמון, מקרר ומרגיע, מחזיר אור ונחשב לצבע הקיץ. צבע המשדר הוקרה, הערכה או חיבה. הפריחות הלבנות בולטות מאד בשעות הערב והלילה ושילובן על גבי רקע עלווה ירוקה הוא שילוב מאד קישוטי ומרגיע.
שילובי צבעים – קומפוזיציה של צבע
הנחתם של צבעים אחד ליד השני מעוררת תגובות קוגנטיביות (הכרתיות) שונות:
שילוב מונוכרומטי:
הינו שימוש בצבע אחד שנכהה או נבהיר אותו בעזרת השחור והלבן. למשל אדום וורודים שונים יתנו לנו מראה אחיד אך הרמוני.
לצרף תמונה 3 – ולכתוב מתחת: שילוב מונוכרומטי לקבלת הרמוניה
שילוב צבעים אנאלוגי:
שימוש בצבעים דומים יוצר גיוון ותנועתיות. מאפשר משחק עדין של חמים וקרים סביב הצבע המרכזי. לדוגמא: כחול סגול ומג'נטה.
שני צבעים משלימים (דיאד):
אלו הם צבעים הופכיים על גלגל הצבעים. צבעים הנמצאים אחד מול השני על גלגל הצבעים.
למשל ירוק הוא הצבע המשלים לאדום וכחול הוא הצבע המשלים לכתום.
כאשר מניחים צבעים משלימים טהורים אחד ליד השני, מתקבלת מצד אחד תחושת עומק והם גם מבליטים אחד את השני ומושכים תשומת לב רבה.
שלושה צבעים – פיצול משלים:
כאשר בוחרים גוון מסוים ושני צבעים משני צידי הצבע המשלים שלו, למשל, כחול, צהוב כתמתם ואדום כתמתם (כתום הינו המשלים לכחול), אנו יוצרים שילוש צבעוני משלים ופחות תזזיתי, הפותח מגוון אפשרויות תכנוניות רחב.
שילוש צבעוני:
כאשר נבחר שלושה צבעים במרווח שווה על גלגל הצבעים אזי:
א. אם אילו צבעי יסוד – שימוש אינטנסיבי עשוי ליצור מראה לא נוח של חוסר שקט. לדוגמא: אדום, כחול וצהוב.
ב. אם אילו צבעי משנה כגון: ירוק, סגול וכתום, יתקבל שילוב צבעוני ורגוע יותר.
יישומי צבע בגינה
כאשר אנו מתכננים גינה, נרצה בדרך כלל "לראות ירוק בעיניים".
נשתדל שברוב הגינה צבע הבסיס יהיה ירוק של עלווה על גווניה השונים. זהו הצבע המרכזי בגן. הוא שייתן לנו את הרוגע הבסיסי. על רקע ירוק זה יש לבנות את שילובי הצבעים הנוספים בגן.
רצוי לתכנן היטב ולבנות מראש סכימת צבעים על פי האפקט אותו אנו רוצים לקבל.
לבן כגוון ניטראלי בכמות מועטה עשוי לשמש להבלטה בלבד.
ניתן לקבל אפקטים של הדגשה, דרמטיות, הרגעה, הרמוניה וזרימה, על פי האווירה שנחליט להשרות בגן המתוכנן.
יש להתחשב בעונת הפריחה ובשלכת (לה ראוי להקדיש מאמר נפרד!)
יש לזכור שמסה של צבע יוצרת אפקט ואילו פרח בודד הינו להדגשה בלבד.
תערובת של הרבה מאד סוגי פרחים וצבעים על יחידת שטח קטנה יוצרת ערבוביה בה אף אחד מהצמחים לא יבלוט ויתכן שאף נגרום לאי שקט בגן.
הצבע בגן על פי תורת הפנג שואי
בפנג שואי ננסה לאזן את הצבעים להרמוניה.
בצדדים החמים של הבית, בדרום ובמערב, נשתדל למשל לשתול צמחים בעלי עלווה כסופה או מכחילה ופרחים בגוונים קרירים יותר, ואילו בצדדים הקרים של הבית, צפון ומזרח, מומלץ לשתול צמחים בעלי צבעים חמים ולוהטים יותר.
לסיכומו של עניין, יש חשיבות רבה בבחירת מגוון הצבעים בהם נשתמש בגן בבואנו לשתול את הפינות השונות בגן. כדי שנשיג את האפקט והתחושות הרצויים לנו, עלינו לערוך את הבחירות הנכונות ולא להסתמך על בחירה באקרעי.
למרות המבחר העשיר והמגוון של הפריחות במשתלה, יש להתמקד ביותר פרטים זהים ובצבעים משלימים, אנלוגיים או מונוכרמטיים ופחות בערבוביה של צבעים וסוגים.
גן תזזיתי לא ירגיע אותנו ולכן נמעט לשהות בו.
במשתלת גבעת ברנר נשמח לעזור לכם, כמו תמיד, לעשות את הבחירה הנכונה לשביעות רצונכם.
פנו אלינו לתאום מראש או בימי מכירה שאינם עמוסים.
הכותבת: יהודית מלמן – מתכננת נוף
וחברה בצוות עובדי משתלת גבעת ברנר
קישורים חשובים
שעות פתיחה
- יום א' 08:30-16:00
- ימים ב'-ה' 08:30-18:00
- יום ו' וערבי חג 8:30-16:00
- יום שבת סגור