זרעים של פרחי בר - פרחי ארץ ישראל
מי שיזרע בסתיו ייהנה מפריחה מרהיבת עין לקראת האביב
החודשים אוקטובר ונובמבר אלו המועדים הטובים ביותר לזריעת פרחי ארץ ישראל על מנת להנות מפריחה אביבית מרהיבת עין, בעזרת תכנון נכון של סוגי הצמחים ניתן להגיע לשלושה חודשי פריחה רצופים במחצית השניה של החורף אל תוך האביב. בדרך זו, דווקא בתקופת החורף, שבה הגינון אינו נראה במיטבו, אפשר להפתיע עם גינה יפה בעלת אופי טבעי שתעורר ללא ספק את קנאת השכנים והחברים. לאחר סיום הפריחה נכנסים הצמחים לתקופה של תרדמה ויחזרו לפרוח בשנה הבאה.
מי שמחפש פתרון לא יקר לכיסוי שטחים פתוחים בפריחה מרהיבה באביב, מוזמן לזרוע כעת פרחי ארץ ישראל. הפרחים מתאימים למגרשים ריקים, חלקים לא מטופלים בגינות, לצידי דרכים, איי תנועה, ערוגות עצים וכל שטח פנוי אחר בישוב או בגינה הביתית. בזריעה במדרון מסייעים פרחי הבר בתמיכה בקרקע ומניעת סחף.
פרחי ארץ ישראל הם חלק בלתי נפרד מנוף הילדות של רובנו. הותיקים בינינו זוכרים כיצד בימי ילדותם המורה או הגננת נהגה להוציא בימי החורף את הילדים לסביבת הגן או ביה"ס ולטייל בין פרחי הבר. בשנים האחרונות יש נטייה לבקר בשטחים פורחים אך כיום שטחים אלו נמצאים הרחק מן הבית וכדי להגיע אליהם צריך לנסוע עם הרכב מרחקים גדולים בסופי שבוע.
לפרחי הבר יש טווח רחב של צבעים, החל מהאדום של הפרג דרך צהוב של החרצית ועד לכחול של התורמוס.
זריעת פרחי הבר קלה ביותר ויכולה להיעשות על ידי כל אדם, גם אם אינו בעל רקע מקצועי בגינון. בעונה שבה הגשמים מתקיימים כסדרם, הצמחים יכולים להיות ניזונים ממי הגשמים ואינם נזקקים להשקיית עזר.
זריעת פרחי ארץ ישראל נעשית בחודשי הסתיו והפריחה בחלקו השני של החורף, לקראת האביב. בעזרת תכנון נכון של הזנים ניתן להגיע לשלושהחודשי פריחה. בדרך זו, דווקא בתקופת החורף, שבה הגינון אינו נראה במיטבו, אפשר להפתיע עם גינה יפה בעלת אופי טבעי שתעורר ללא ספק את קנאת השכנים והחברים. לאחר סיום הפריחה נכנסים הצמחים לתקופה של תרדמה ויחזרו לפרוח בשנה הבאה.
במשתלות גבעת ברנר ממליצים על הצמחים הדומיננטיים בין פרחי הבר:
הפרג – בפריחה אדומה,
החרצית – בפריחה צהובה,
התורמוס- בפריחה כחולה,
והצפרנית – בפריחה ורודה.
ניתן ליצור כתמי צבע אחידים או לשלב צבעים שונים באותו מרבד.
הנחיות לזריעת תורמוס ההרים בגינה הביתית
תאריך מתאים לזריעה:
ספטמבר-פברואר
הכנת שטח:
1. מנקים את חלקת הזריעה מעשביה.
2. מרטיבים את השטח המיועד לזריעה בהמטרה, משך שעתיים.
3. יוצרים פסי זריעה מקבילים ברווח של 70 ס"מ זה מזה בעזרת מעדר צר או מקלטר.
זריעה:
4. זורעים את זרעי התורמוס הגדולים במקבצים של 5 זרעים בכל נקודת זריעה ברווח 70 ס"מ בין מקבץ למקבץ לאורך פס הקלטור. נועצים את הזרעים יחדיו בדחיפת בוהן לעומק 1 ס"מ ומהדקים.
השקיית הנבטה:
5. ההנבטה בעזרת גשמים בלבד כאשר זורעים באוקטובר-דצמבר. ניתן להקדים את הנביטה בהשקיה: ממטירים פעמיים ביום ב-10:00 וב-14:00 למשך 20 דקות במשך 5 ימים רצופים. אפשר להתחיל מ- ספטמבר-אוקטובר.
דישון:
6. מדשנים אחת לחודש עם 40 גרם 20/20/20 למטר מרובע בפיזור על פני הקרקע סביב הצמחים עד לסגירת הפריחה בגובה 80 ס"מ (כ-3 פעמים במהלך הסתיו והחורף)
מניעת עשביה:
7. מסלקים עשבים זרים בין התורמוסים בעקירה ידנית או בעידור זהיר מסביב לצמחים עם מעדר צר אחת לשבועיים.
הנחיות ל זריעת פרג ותערובות אחרות של פרחי ארץ-ישראל בגינה הביתית
מועד מתאים לזריעה:
אוקטובר-פברואר.
הכנת שטח:
1. מנקים את חלקת הזריעה מעשביה.
2. מרטיבים את השטח המיועד לזריעה בהמטרה, משך שעתיים.
3. יוצרים פסי זריעה מקבילים ברווח של 80 ס"מ זה מזה בעזרת מעדר צר או מקלטר.
זריעה:
4. מערבבית את מנת הזרעים שבשקית עם 5 ק"ג חול ומפזרים חופן מלא של תערובת החול והזרעים לאורך מטר רץ של פס הזריעה (פס הקלטור) עד להשלמת זריעת הפסים שהוקצו לפרג או לתערובת.
5. לכסוי הזרעים בפס (הצנעה) לא מכסים בגריפת אדמה מהצד – אלא גוררים קלות מקלטר 3 חודים פעם הלוך ופעם חזור לאורך פס הקלטור.
השקיה להנבטה ולגידול:
6. להנבטת הזרעים 3 המטרות ביום, עם ממטירון או ממטרת פטיש בקצה צינור גומי, רצוי בשעות אמצע היום למשך 10 דקות בכל פתיחה במרווח שעתיים. כך במשך ששה ימים רצופים. עם גמר הצצת הנבטים משקים פעם בשלושה ימים למשך 45 דקות ולאחר שבוע נוסף עוברים להשקיה של שעתיים אחת לעשרה ימים (אם אין גשם!). תקופת גשם מעל שעתיים מבטלת צורך בהשקיית גידול למשך 10 ימים נוספים.
מניעת עשביה מתחרה:
7. מסלקים עשבים זרים שגדלים לצד השורות הנובטות, בעקירה ידנית או בהחלקת הרווח עם מעדר צר או מגרדת עשבים. הטיפול נעשה אחת לשבועיים.
דישון:
8. מדשנים עם 20/20/20 אחת לחודש עם 35 גרם ל-1 מ"ר בפיזור על פני הקרקע סביב הצמחים לפני גשם גדול או לפני פתיחת המטרה מיידית של שעה. רצוי לטפל 2-3 פעמים במהלך הגידול (בחורף ובתחילת האביב).
9. דישון חלקת הפריחה חשוב ותורם לתגבור כמות הפריחה ולכיסוי השטח עד פי 10!
מבחר אתרים ברשת בנושא צמחי א"י ופרחי הבר
קישורים חשובים
שעות פתיחה
- יום א' 08:30-16:00
- ימים ב'-ה' 08:30-18:00
- יום ו' וערבי חג 8:30-16:00
- יום שבת סגור