הקמת גינת ירק
גינת ירק פרטית מהווה הזדמנות לגידול תוצרת חקלאית נקייה מחומרי הדברה. מאחר ואיננו מעוניינים להכניס לסביבת הבית חומרים כימיים, נזדקק לבצע מספר פעולות כדי לצלוח בגידול הירקות ולמקסם את התוצאות. מי שאינו גר באזור המאפשר לו לגדל את הירקות בקרקע יכול להיעזר בכלי גידול בעלי עומקים שונים. ניתן לגדל ירקות במיכלים בעלי עומק של 30-50 ס"מ, רק חשוב להקפיד על שימוש במצע גידול המאפשר ניקוז יעיל ושימוש בדשנים אורגנים.
אם בחרנו לגדל את הירקות בקרקע על שטח שאינו מוכר לנו, מומלץ להשקות את הגינה במשך מספר ימים לפני שנתחיל לשתול. סביר מאוד שבעומק הגינה ממתינים עשבים וזרעים שעלולים לגדול ולהוות מטרד לירקות. לכן ההשקיה המוקדמת תעודד את התפתחותם ונוכל לעקור את הנבטים בקלות. אם בחרנו לגדל את גינת הירק שלנו במיכל, מומלץ לוודא שקיים ניקוז תקין בתחתית כלי הגידול למניעת הצטברות של מים הגורמים לנזקים לצמח. לאחר מילוי כלי הגידול באדמה יש להרטיב את הקרקע ולשתול את הירקות בצפיפות הרצויה.
עוד בשלב הכנת המצע הגידול מומלץ להניח מצע של קומפוסט ואותו לכסות ב-30 עד 40 סנטימטרים של קרקע שיהוו את הערוגות עצמן. השימוש בקומפוסט עוד לפני שלב השתילה יתרום למצע עם אוורור טוב. הקומפוסט מורכב בעיקר ממיחזור של פסולת אורגנית, נוכל לאסוף בכלי אטום את שאריות המזון האורגני מהמטבח ולהשתמש בו לצורך הדישון. רק חשוב להקפיד לאטום את המיכל כדי למנוע ריחות לא נעימים ושלא ימשוך אליו אורחים לא רצויים כמו מכרסמים. תוספת של חומרי הזנה אורגנים מעבר לקומפוסט מומלצת רק במידה וברצוננו לגדל יבול רב במיוחד או להאריך את עונת הגידול של הירקות.
רוב צמחי הירק דורשים המון אור להתפתחותם, חשוב לתכנן את אזור גידול התבלינים בגינה כך שיענו על צורך זה. בגידול במיכלים תכנון האור פחות קריטי כי תמיד ניתן להזיזם. עלינו לחפות את מצע הגידול בטוף או חצץ, פעולה זו נחוצה כדי להשיג שתי מטרות. הראשונה כדי למנוע מאור השמש לתרום לצמיחת עשבים שוטים. כך נוכל לקבל גינה ללא צמחייה רעה מבלי לרסס בקוטל עשבים. סיבה נוספת היא כדי למנוע מקרני השמש לאדות מים מן הקרקע וכך נחסוך במי ההשקיה. דרך נוספת לחסוך במי ההשקיה היא לקבץ יחדיו גידולים הזקוקים לאותה כמות מים ובכך לא לחרוג ולהתפזר עם השקיית הקרקע.
במסגרת הטיפול בגן חשוב להיות ערניים ולחפש סימנים ראשונים של פעילות המזיקים או פגיעה בצמחים כמו עלים אכולים או הופעת הפרשות. כדי לדחות חרקים בגינה נוכל להיעזר בטבע במקום בכימיקלים. למשל אם נמשוך לגינה בעלי חיים כמו קיפודים או ציפורים הם יוזנו באופן קבוע מהחרקים מבלי שנזדקק לחומרי ריסוס. "טריקים" ירוקים נוספים להילחם במזיקים הם גידול צמחים טורפים שמושכים וניזונים מהמטרידים, הנחת משטחים דביקים המושכים אליהם את החרקים על ידי הורמונים. או שתילת צמחים בעלי ארומה חזקה הדוחה את החרקים, כמו נענע למשל. נוכל למזער את כמות המזיקים גם על ידי תכנון נכון של הגינה. שתילה במרווחים המבטיחים אור, אוורור ומניעת לחות מוגזמת. במקרים שמופיעות כנימות ניתן להיפטר מהן בקלות על ידי שטיפת העלים בזרם חזק של מים קרים. את החלזונות ניתן להרחיק על ידי פיזור מלח בישול באזור פעילותם.
לאחר תקופת גידול מסוימת הירקות יחלו להראות סימני היחלשות המתבטאים בצימוח איטי והפסקת פריחה. את רענון חלקת הירק מומלץ לבצע באביב או בסתיו מאחר ואלו התקופות הטובות ביותר להיקלטות טובה של הירקות בקרקע. את רענון הגן נבצע על ידי הוצאת הירקות והסרת שורשים ישנים מאדמת הגידול. השלב הבא הוא שטיפת האדמה מחומרים זרים והוספת אדמה חדשה. לאחר מכן ניתן לשתול את הירקות החדשים על פי התאמת הירק לעונה.
בתאבון
מאת אהרון ברגר ממשתלות גבעת ברנר
קישורים חשובים
שעות פתיחה
- יום א' 08:30-16:00
- ימים ב'-ה' 08:30-18:00
- יום ו' וערבי חג 8:30-16:00
- יום שבת סגור