הכנת הקינה לקראת חודשי הקיץ - כיצד נחסוך במים?

נושא מרכזי שמעסיק ויעסיק את רובנו במהלך הקיץ הוא – חיסכון במים. האם ניתן לקיים גינה ירוקה ופורחת בתקופה בה מקורות המים במדינה מתדלדלים ואין עדיין מקור מים חלופי וזול? איך נתארגן לניצול יעיל של המים, מבלי לפגוע במראה החזותי של הגינה באופן משמעותי? במאמר זה, ננסה לבדוק כיצד נוכל להשפיע על כמויות המים שאנו צורכים בגינתנו. 

1. מערכת השקיה:

ערכו מספר בדיקות למערכת ההשקיה בגינתכם, לוודא תקינותה ויעילותה – כל זאת בהנחה שיש לכם מערכת שכזו.
אנו נתקלים לא אחת, בגינות שעדיין מושקות ידנית עם צינור בטענה שזו הנאתם של המטפלים בה או שעדיין לא הקימו תשתית זו בשל קשיים תקציביים. זה בזבוז מים, מעודד גדילת מזיקים ותמותם של הצמחים גבוהה יותר. יש מספיק עבודות בגן! תשקיעו כספכם ראשית כל, במערכת השקיה נבונה ורק אז בצמחיה! אין מה להשוות בין גינה עם מערכת השקיה מסודרת וגינה המושקית עם צינור! עשו טובה לגינתכם, זמנכם  וכיסכם – עברו למערכת השקיה ממוחשבת!

מה חשוב לבדוק ולעשות:
א.      שטיפת מסננים – בראש מערכת ההשקיה תמצאו מסנן או מספר מסננים. יש לדאוג לפתיחה ושטיפה שלהם.
ב.      שטיפת קווי הטפטוף – יש לפתוח סופיות של קווי הטפטוף בזמן ההשקיה ולתת למים לזרום החוצה – כך ננקה את הצנרת מסתימות  שנוצרו מלכלוך שחמק למערכת או ירוקת. ולבסוף – לא לשכוח לסגור חזרה!
ג.       טפטפת תקינה – לוודא שכל טפטפת אכן מטפטפת. במידה ונסתמה – הניחו אבן שטוחה מתחת והכו קלות עם ידיות המזמרה לאורך הטפטפת, כך ניתן לפתוח סתימות קלות (יש להמתין בסבלנות, לעיתים התגובה אינה מידית). במידה וזה לא עזר – לנעוץ טפטפת חדשה ותואמת במקומה.
ד.      מחשב ההשקיה –  אם אין לכם – זה הזמן להשלים החסר!
בדקו את תקינות המחשב וסוללת הגיבוי, כוונו את משך ההשקיה והאינטרוול (מרווח בין השקיה להשקיה) לכל קו בנפרד עפ"י העונה,איזור מגורכם, סוג האדמה מפנה הערוגה וסוג הצמח.
ה.     הפרדת קווי השקיה – זה הזמן לציין שיש להפריד קווי השקיית צמחייה מעמיקת שורש, שטוחת שורש, סוקולנטים, כדים
ואדניות (ראה פרוט בסעיף 3).
ו.        בדיקת ממטירים ומתזים – יש לוודא כי גזרתם  מכוונת על-פי צורת הדשא ואין הרטבה מיותרת מחוצה לו. נוודא כי הפיה אינה סתומה חלקית או במלואה.
נבדוק פיזור תקין של המים על גבי  הדשא – נניח קעריות שטוחות באזורים שונים של הדשא ולאחר השקיה של מספר דקות, נשווה את כמות המים בקעריות. אם ישנה בעיה, פנו לגנן שישנה פיות או מיקום של הממטירים / מתזים.
ז.       השקיה בשעות הבוקר המוקדמות –  יש לעבור להשקיה בשעות אלה. אין רוחות, אין התאדות מוגברת וצריבות עלים, אין
לחות רבה באזור העלווה הגורמת להתפתחות מזיקים ומחלות עלים.
ח.     שימוש במים מושבים – ניתן להפנות חלק מהמים האפורים ששמשו אותנו בבית בקלות יחסית לשימוש חוזר בגן. צצים היום מספר יזמים בשוק הפרטי שיעשו זאת עבורכם די בהצלחה. חשוב לשים לב שהמערכת בטוחה ואינה מהווה מפגע תברואתי בגן. 

2. חיפוי ופיזור חומר אורגני:

א. עלים שנשרו – עלים שהצטברו על פני קרקע  הערוגה, מתחת לשיחים, יכולים לשמש: כחומר אורגני שמתפרק, כמונע נביטת עשביה לא רצויה בערוגה, חומר חיפוי המגן מפני איבוד מים על ידי התאדות מי השקיה מפני הקרקע. על כן, על תמהרו לגרף עלים אילו באזור הערוגות. גם הקפדנים שבינינו יתרגלו למראה לבסוף.
ב. תוספת קומפוסט –  רצוי להוסיף בעונה זו קומפוסט או הומוס לערוגות ולהצניעם קלות באדמת הערוגה. מלבד התוספת האורגנית לצמח, הוא משפר את תאחיזת המים בקרקע.

הכנת הגינה לקיץ

3. תכנון צמחי בגן:

א. חד-שנתיים לעומת רב-שנתיים – בדקו האם גינתכם מורכבת ברובה מצמחייה רב-שנתית. צמחייה רב-שנתית מעמיקה שורש בדרך כלל. נרגיל את הצמחייה שלנו בהדרגה למרווחים גדולים יותר בין השקיה להשקיה (אינטרוולים). משך זמן ההשקיה יהיה ארוך יותר בהתאם.  כך נגדל צמחייה שתהיה חסונה יותר בעת מחסור במים.
כל האמור נכון גם לגבי הדשא בגינה. צמחייה חד-שנתית, שורשיה שטוחים יותר, היא צורכת יותר מים – אינטרוולים קטנים יותר עם משך השקיה קצר יותר. מסיבה זו חשוב להפריד השקיית החד-שנתיים מהרב שנתיים באמצעות קווי השקיה נפרדים. או לוותר עליהם לחלוטין. בעזרת תכנון צמחי נכון בגן, ניתן לקבל רצף פריחות מעניין בגן, ולא תרגישו בחסרונם של החד-שנתיים באופן משמעותי.
אם אתם לא יכולים בלי פריחת העונתיים שפריחתם שופעת – רכזו אותם באזורים או כלים נפרדים בגינה והשקו אותם בקו נפרד, או חלופה פחות מומלצת – תנו להם תוספת מים ידנית בין ההשקיות. זכרו: אנו משקים את הגינה שלנו בדרך כלל לפי הצמח שנראה הכי צמא וזה לא מצדיק תוספת השקיה לכל הגינה!

ב. צמחייה חסכונית במים –
בואו ונבדוק את מגוון הצמחים בגן שלנו – אולי ישנם צמחים שניתן לוותר עליהם בשל דרישתם הגבוהה למים? גם בין הצמחים הרב-שנתיים, ישנם הבדלים ניכרים בין דרישות הצמח למים. יש לנו בארץ מגוון רחב מאד של צמחי תרבות מעניינים ופורחים הצורכים כמויות מים בינוניות עד נמוכות. ישנם צמחים ששינוי במיקומם בגן, יקטין את דרישתם להשקיה תכופה ולא ישנה משמעותית את חזותם ועוצמת הפריחה שלהם. במאמרים מאוחרים יותר אעסוק בצמחייה חסכונית במים ואמליץ על הנבחרים בקבוצה זו.

ג. הצללות בגן – ככל שהערוגה מוצלת יותר, צריכת המים בערוגה זו קטנה יותר. נוכל ליצור מיקרו אקלים שכזה בעזרת עצים או שיחים גבוהים.

הכנת הגינה לקיץ
נציץ פורח

4. תכנון והתאמת הגן לצורכי השעה:

אחד השינויים המשמעותיים יותר בגן הוא התכנון והחלוקה הנכונים של השטח. לרוב הגינות, יש עדיין חלקת מדשאה נרחבת, שאינה מצדיקה היום את קיומה. הדשא הוא צרכן מים אדיר שצריך להצדיק את קיומו. במידה וניתן להחליפו  או לצמצם את שטחו, רצוי לעשות זאת בהקדם! בנשוא זה אעסוק בצורה מעמיקה יותר במאמר נפרד. מניסיוני כמתכננת גינות – ניתן לקבל תוצאות מרשימות מאד גם בגינה ללא דשא ולשמחתי הציבור מאמץ גישה זו יותר ויותר. המצב אם כן, אינו "הכל או לא כלום".

במשתלת גבעת ברנר עומד לרשותכם צוות מקצועי וסבלני שיסייע לכם בפתרונות נכונים לגינתכם: בבחירת הצמחייה, בציוד הנלווה, בתכנון מחודש של הגינה ובביצוע מקצועי של השינויים בשטח.

הכותבת: יהודית מלמן – מתכננת נוף וחברה בצוות עובדי משתלת גבעת ברנר.

נגישות
Search
Generic filters