טיפ גינון לחודש מרץ - הכנת הגינה לאביב

עם בוא האביב יש לבצע מספר פעולות הכרחיות בגן המתעורר לחיים. צמחים רבים נפגעו בתקופת החורף מהרוחות ונחלשו בגלל שילוב של הטמפרטורות הנמוכות וההפחתה בכמות אור השמש אליו הם נחשפים. את העלים והגבעולים שנפגעו יש לגדוע כדי לנצל את התחדשות הטבע המזורזת בעונת האביב. לאחר הסרת הענפים אפשר לזרז גם את הצימוח באופן כללי על ידי גיזום. עצים ושיחים הרגישים לקור כמו צאלון, אלמוגן וכו' רצוי לגזום רק כשמזג האויר מתייצב ולילות הקרה חולפים. אך ליתר ביטחון יש למרוח במשחת גיזום את פצעי הגיזום כדי שהעץ החשוף לא יינזק ויאבד מכושר הצימוח.

הכנת הגינה לאביב

בעזרת השקיה קלה וסדירה, נוכל למשוך את פריחת פרחי החורף כגון אמנון ותמר ולוע ארי. כשזני החורף יפסיקו לפרוח נשתול במקומם צמחייה עונתית וכך נהנה מרצף פריחה בגן הנוי. תחילת האביב הוא המועד לשתילת צמחים עונתיים קיציים כמו ביגוניה ורד שפורחת בצבעים מרהיבים של אדום, לבן, כתום וורוד. הורטנציה שמפריח פרחים ענקיים בכחול וורוד. מי שביקר בונציה ראה אותו פורח בכל הרחובות. מומלץ לנסות ולשתול צמחים אלו באזורים חשופים לשמש על מנת שיפרחו במלוא הדרם. חשוב לזכור כי גם בצמחי הבצל והפקעת יש להפחית השקיה באופן הדרגתי כדי לסייע ביצירת חומרי תשמורת חדשים לפני כניסתם לתרדמת קיץ.

הכנת הגינה לאביב

לאחר גל הפריחה הגינה חוזרת להיות מקום מושלם לישיבה. אך הימים החמים יכולים למנוע מאיתנו את ההנאה מהגן. אחד הפתרונות שהטבע מציע הוא שימוש בצמחי צל. לפני עומס החום אפשר לנצל את כושר ההפשטות של זני הצמחייה המטפסת כדי ליצור סכך שיטיל צל על פינת הישיבה בגן. זהו הזמן המתאים ביותר למי שיש פרגולה ואין עליה צל להתאים לה מטפסים. לפני תחילת הפריחה יש להכין לצמח מזון שישמש אותו למשך כל העונה, לכן מומלץ לדשן את הצמחייה בדשן המתפרק באיטיות. עונת האביב מעוררת את כל הטבע ובנוסף לצמחייה גם זנים שונים של חרקים חוזרים לפעילות. לא כל החרקים פוגעים בצמחייה, ישנם זנים מועילים וידידותיים וחשוב לעודד את הופעתם בגן.  

הכנת הגינה לאביב

כאשר הקרה נפסקת יש להגביר את ההשקיה בהדרגה, כי מזג האויר עדיין לא קבוע והשקיה לא נכונה יכולה לגרום לנזקים. מערכות השקיה יכולות לפתח סתימות ופיצוצים בעונת החורף, לכן יש לבדוק שהמערכת ההשקיה פועלת כראוי לפני שנצטרך להשתמש בה. יש לשים לב שהממטרות מפזרות את המים על כל פני השטח. הדרך הפשוטה ביותר לבדוק את המערכת היא להפעיל אותה באופן ידני למשך מספר דקות, ולבדוק שכל אמצעי ההשקיה מתפקדים כראוי.

 

הכנת הגינה לאביב

עוד כמה המלצות מהגנן:

עצי פרי 
עצים נשירים יש למהר ולסיים את הגיזום. יש לזמור את הענפים הגבוהים וכן ליצור אזור במרכז העץ שבו תוכל להכנס שמש. רצוי לדשן ב"קומפוסט" את העצים. הקומפוסט יספק לעצים חומרי הזנה לקראת חניטת הפירות.
ורדים
לא לשכוח להשאיר במרכז הורד כעין פתח שהשמש תוכל לחדור (גיזום גביע). לעבד את האדמה סביב שיחי הורדים ולדשן בנדחבות בקומפוסט. 
עצי הדר
הלבלוב המוקדם השנה ינשור מן העץ כתוצאה ממנות מים קטנות מדי. יש להכנס להשקייה סדירה כמה ימים לאחר הגשם. יש לתגבר דישון גם בדשן בשחרור איטי וגם בקומפוסט. חצי שק לעץ צעיר ושק שלם לעץ בוגר. 
פקעות
להמשיך להשקות את הנרקיסים, נוריות, רקפות ושאר הגיאופיטים. חוסר מים יגרום לפקעות להתרוקן ולא תהיינה ראויות לשתילה בסתיו הקרוב. משקים עד חודש מאי הקרוב, וביוני נוציא את הפקעות ונשמור אותן בשק מאוורר.
מניעת פגיעת מזיקים
יש כיום בשוק חומרים רבים על בסיס אורגני. השימוש פשוט ואין צורך במסיכה או בכפפות. ניתן לקבל ייעוץ במשתלה על מגוון החומרים והאפשרויות לטיפול במזיקים השונים.

נגישות
Search
Generic filters