הגינה המזמינה - להתעורר לקול ציוץ הציפורים

במרכז לטיפוח ציפורי הבר בחצר הבית מאמינים שהישרדותם של בעלי חיים המגיעים לאזורי מגורים תלויה לא מעט במודעות שלנו. כך תארחו בחצר ציפורים ושאר בעלי חיים. חלק מרכזי בפסקול של שלווה אמיתית, הוא ציוץ ציפורים. למרות שיש בין בעלי הכנף גם כאלה שמפיקים קולות צורמניים משהו , רובנו מתענגים על מרבית סגנונות הציוץ וגם על מראה של ציפור קטנה שמתיישבת על ענף בחצר או מול החלון.

במרכז לטיפוח ציפורי הבר בחצר הבית (www.yardbirds.org.il) מאמינים שאין מקום לפסיביות כשמדובר באירוח ציפורים. כדי שהאורחים ימשיכו לבוא, צריך שיהיה כיבוד. "הגינה המזמינה" היא הדרך לעשות את זה.

המרכז לטיפוח ציפורי הבר בחצר הוקם על ידי שלומית ליפשיץ, בעברה מורה לטבע ומדריכה בחברה להגנת הטבע ובמרכז לחקר נדידת הציפורים בלטרון. ליפשיץ מאמינה שהישרדותם של בעלי החיים המגיעים לאזורי מגורים תלויה לא מעט במודעות שלנו. לשם כך הקימה את המרכז ביחד עם דורון להב, מנחה תלמידים מטעם המשרד לאיכות הסביבה.

הם עורכים הרצאות לגמלאים ולגופים ירוקים, חוגי צפרות והשתלמויות לאנשי חינוך, כשפרויקט הדגל הוא סקר ספירת ציפורי הבר בחצרות בהשתתפות הציבור. לשם כך מוזמן כל אחד מאיתנו לספור את הציפורים המגיעות לחצר בכל עונה ולהעלות את הנתונים לאתר. בימים אלה נפתח הסקר השנתי הנוכחי, ואפשר כבר לצאת עם נייר, עט ומדריך ציפורים ולחפש את הנחליאלי הלבן, השבחי שחור הכיפה, העלווית, הפרוש, הזרזיר או אדום החזה, שאמורים להגיע בימים אלה.

במרכז טוענים שלא רק שצריך לפטר את הדחליל, אלא יש להזמין את הציפורים ואת שאר בעלי החיים (אולי מלבד הנחשים הארסיים, שיישארו להם בשדות), לגינה. "גינה מזמינה היא כזו שמכילה מגוון גדול של צמחים ובתי גידול , ואף מתקני האכלה, בריכות מים ומקומות מסתור", אומרת ליפשיץ. "בהמשך אפשר יהיה לראות בה עולם ומלואו, ממש סרט טבע ".

 

כדי לאמץ את הגישה, יש צורך בשינוי תפישתי. במקום לנקות, לגרף ולגזום, פשוט להשאיר את הדברים כפי שהם. "העלים היבשים מזינים את הקרקע, מחפים, שומרים בקיץ על הלחות ומשמשים מסתור לחרקים. ערימות אבנים, ענפים או בולי עץ יכולים לאכלס טחביות (סרטן יבשה קטן), צבתנים (חרק עם מספריים בקצה) ושלשולים, שיכולים לשמש מזון לציפורים וגם עוזרים לפרק את החומר האורגני בקרקע. אפילו את הכנימות בעצים אין צורך להדביר. "הן יכולות לשמש מזון לחיפושית פרת משה רבנו, פשושים וירגזים. את הערצבים ואת זחלי החיפושיות שמזיקים לצמחים, יאכלו הדוכיפת, השחרור, הזיקיות והלטאות ".

בכל ימות השנה צפויות להגיע לגינה המזמינה מיני ציפורים. דרור, צוצלת (שנראית כמו יונה), סנונית, בולבול, עורבני, דוכיפת או שחרור. בסתיו מצטרפות הציפורים שמגיעות לחרוף בארץ, כמו הנחליאלי, מסמלי הסתיו. ואם יש פיסת דשא בגינתכם או מגרש בור בסביבה, תוכלו לראות נחליאלים בכמויות. בתחילת נובמבר יצטרף גם אדום החזה ויישאר עד קרוב לפסח, ובהמשך יגיעו גם להקות של זרזירים, חכלילי הסלעים והעלווית, ציפור שנפוצה בחורף ושומעים את ציוציה מבין עלוות עצים כמו פיקוס.

כדי להגדיל את אוכלוסיית הציפורים בחצר בחורף, ליפשיץ ממליצה לספק להן גם מסתור של שיחים מהגשם. את המזון אפשר לספק באמצעות שתילת עצים כמו אלה ואלון או עצי פרי כמו גויאבה, רימון, תאנה ותפוח. פרחי צוף, אפילו באדנית, ימשכו גם את הצופיות, ולצמחייה נמוכה, כמו שיחי הדס, יגיע הפשוש.

אם לא הספקתם לנטוע, אפשר להשאיר לציפורים פירורי לחם, שיירי פירות או תערובת מוכנה לעופות. זה ימשוך אותן וגם את החרקים שמשמשים לחלקן למזון. ירגזים ועורבנים אוהבים בוטנים, ואפשר להשחיל אותם על חוט ברזל עם הקליפה ולצפות בהם מנקרים. גם קעריות מים שטוחות ישמחו את הציפורים, שיבואו לשתות ולשכשך בהן. ציפורים שמתרגלות שמאכילים אותן במקום מסוים, יתחילו, לדברי ליפשיץ, להגיע אליו בקביעות תוך כמה שבועות.

באביב יהיה צורך גם במתקני קינון לציפורים , ובאתר המרכז לטיפוח ציפורי הבר בחצר אפשר למצוא ערכות להכנה עצמית של תיבות קינון ומתקני האכלה לציפורים מחומרים ממוחזרים, או לרכוש אותם מוכנים.

מאת עדי כץ- מערכת מוטקה

נגישות
Search
Generic filters