הגינה בחודשי האביב - טיפול מונע ידידותי
האביב בפתח ורוב הצמחים בגינתנו מתעוררים לחיים. פריחות ולבלובים לרוב ועימם מתעוררים לפעילות מלאה גם המזיקים שהיו רדומים בחודשי החורף הקרים. טיפול מנע ידידותי לסביבה יכול לסייע בהדברה והגברת עוצמת הצימוח והפריחה בגן בעונה זו. הרעיון הבסיסי הינו מניעת פעילות המזיקים בשלב מוקדם, בעזרת חומרים "רכים" שאינם פוגעים בסביבה.
עצי פרי נשירים –
הללו פורחים כעת במלוא עוזם ובקרוב יוצר הפרי (יחנוט). בשלב זה יש להקפיד על הגנת הפרי מפני זבוב ים התיכון. הזבובה מטילה את ביציה בציפת הפרי והרימות המתפתחות מביצים אלה, ניזונות מן הפרי הבשל ואנו נותרים עם פרי בלתי אכיל!
פיתרון יעיל ואסתטי לבעיה זו הינו סלסילת פלסטיק צהובה שמכניסים לתוכה פיתיון מהול במים.
תולים סלסילה זו על עץ אשר פירותיו חנטו זה עתה.
למניעה יש להקפיד על העיתוי המוקדם!
ניתן להניח פיתיון זה על קבוצת עצים צמודה או על כל עץ במידה והם מרוחקים זה מזה.
בסלסילה הנ"ל ניתן לשוב ולהשתמש מדי שנה!
גילוי מוקדם של כנימות ומוצצים
הם נצמדים בדרך כלל לצידו התחתון של העלה ולאזורי הלבלוב הצעירים של הצמח. אל תחכו שהתוצאות יראו לעין: עלים מעוותים, טל-דבש דביק (הפרשות של הכנימות) ופיחת שחורה (פטריה) המתיישבת עליה!
עקבו כל כמה ימים אחר הצמחים באזורים השונים בגן, הפכו עלים ותבחנו היטב ומקרוב לבלובים צעירים, כך תוכלו לזהות את תחילתה של הבעיה ולהגיב מיד עם חומרים רכים על בסיס סבון או שום. אם הכנימות מרוכזות דווקא בלבלובים הצעירים, ניתן פשוט לקטום הצמח באזור זה ולהשליך את החלקים הנגועים בשקית אטומה לאשפה. אל תחששו לעשות זאת גם אם משמעות פעולה זו הינה איבוד פריחות וניצנים. קיטום זה עשוי אף ליצור צימוח עתידי מוגבר ופריחה עשירה יותר.
במשתלה שלנו ניתן למצוא תכשירים אורגניים לטיפול בכנימות ומוצצים שונים ותכשירים כימיים חריפים יותר במידה והפגיעה בצמח חריפה יותר.
צמחים דוחי כנימות ומוצצים –
הינם צמחים שנשתדל לשתלם ברחבי הגינה במספר מקומות ובמיוחד ליד צמחיה הרגישה למוצצים אלה במיוחד.
הכוונה היא בעיקר ללוונדר רפואי, לוונדר משונן, טגטס למינהו וכו'.
מכת חלזונות בגן –
אופיינית לחורף ובעונה זו. שימוש בבירה לבנה בתוך קערה, אותה נטמין לפנות ערב בגומה בגן, בגובה פני הקרקע, תסייע באיסוף מרוכז של החלזונות, שכן הן נמשכות לבירה ונוהרות לקערה בהמוניהם.
מדשאה –
מדשאה שאינה צפופה דייה, התמלאה בודאי בחודשי החורף בעשבייה. עשבייה זו ברובה הינה חורפית בלבד וכיסוחה בעזרת מכסחת טופית או חרמש יעזרו לדשא שהיה רדום עד כה, ליהנות מהשמש היומית ולשוב ולהוריק. נוכל לעזור לו ולחזקו גם בעזרת פיזור חומר אורגני כגון הומוס או דשן בכמוסות מסוג אוסמוקוט המתמוסס במשך חודשים רבים וכך יעילותו ממושכת יותר.
רצוי לבדוק את הדשא לאחר כיסוחו האם ישנן קרחות או כתמים חומים. קרחות אילו יכולות להיווצר מכמה סיבות: השקיה, מחלות, מזיקים או בעיות קרקע מקומיות.
לאיתור הבעיה יש לבדוק בשלב ראשון את המתזים בדשא. יתכן והם אינם מכוונים או פיזור המים אינו נכון (הציבו קעריות חד פעמיות באזורים שונים של הדשא והשוו את כמות המים בהם לאחר מספר דקות השקיה – השוני אינו צריך להיות גדול). אם קיימת בעיה, בקשו את עזרת הגנן בפתרונה.
בשלב הבא בדקו בקפידה את שלוחות הדשא בשולי הקרחות – את העלים, המפרקים, השורשים – האם הם נגועים במזיק כלשהו או מחלת עלים? במידה והתשובה חיובית, גשו בהקדם עם הדגימות מהדשא הנגוע למשתלה (בשקית סגורה ואטומה כמובן) ואנו נעזור לכם במציאת פיתרון לבעיה.
העיקרון הבסיסי הינו – הקפדה על שימוש באמצעים רכים אלו לפני שצמחי הגן נפגעים מהם בצורה בלתי הפיכה, הדורשת התערבות של חומרים כימיים דרסטיים.כל שעליכם לעשות הוא לעקוב בקפידה אחר התפתחות הצמחים בגינתכם. לבדוק מעל ומתחת לעלים, באזור הלבלובים ולוודא כי אינם נגועים במזיקים ומחלות. במידה והפגיעה כבר משמעותית וניכרת לעין גם מרחוק, פנו אלינו, למשתלה, בדחיפות עם דוגמית מהצמח הנגוע, ואנו נשתדל לסייע באיתור הפוגע ובמתן תרופה הולמת. זכרו כי רמת הפגיעה בגינתכם בידיכם!
אם תקדישו מספר דקות בשבוע למישוש ובדיקת הצמחייה, לא תגיעו לשימוש נרחב בחומרים קשים בגינתכם.
הכותבת: יהודית מלמן – מתכננת נוף וחברה בצוות עובדי משתלת גבעת ברנר.
קישורים חשובים
שעות פתיחה
- יום א' 08:30-16:00
- ימים ב'-ה' 08:30-18:00
- יום ו' וערבי חג 8:30-16:00
- יום שבת סגור