דשא ירוק לאדם ולסביבה
על אף מדיניות חסכון במים מסתמנת מגמה הולכת וגוברת של "חזרה לשורשים"- והפעם אלו שורשיו של הדשא.
לאחר תקופה של צמצום שטחי דשא עקב מצוקת המים בישראל, חוזרים אנשים רבים לדשא המוכר והטוב, בד בבד עם שמירה על משמעת מים. הדרישה הגוברת והולכת ל"מרבדשא" של משתלות גבעת ברנר העלתה שתי דילמות מרכזיות-
1. מה חשיבותו של הדשא כמרכיב של איכות חיים בישראל?
2. איך ניתן גם לשתול דשא אמיתי וגם לא לגרום לבזבוז מים?
בראש וראשונה חשוב לדעת שלדשא אמיתי יש יתרונות רבים, בייחוד באקלים הישראלי, והבולט בהם הוא שדשא חי מביא להפחתה משמעותית של הטמפרטורה ושל הקרינה, בעיקר מחוץ לבית אך גם בתוכו. יתרונות נוספים של מדשאה קטנה ליד הבית הם ההפחתה הניכרת בכמות האבק, בהקטנת רעש, במניעת בוץ ואבק, ומתוך שכך הפחתה ניכרת בזיהום האוויר – ומדובר לא רק ביתרונות אסתטיים אלא בעיקר בריאותיים.
על אף כל היתרונות יש לקחת בחשבון את החיסרון הגדול שבשתילת דשא, היותו צרכן מים והצורך בתחזוקה שוטפת. לכן מתוך הצורך להתחשב הן במצב משק המים בישראל והן ביתרונות של צמחי דשא קרוב לבית- כדאי, מומלץ ואף רצוי לתכנן אזורי דשא בגינה במקומות שבהם יתרונותיו מועילים בעוד שבאזורים אחרים של הגינה יש לטפח אופציות אחרות – חסכוניות מים.
אומר ד"ר דוד בר, ממשתלות גבעת ברנר: "גידול מדשאות בארצנו זכה לאורך השנים לביקורת, בעיקר בגלל ההנחה שהדשא הוא צרכן גדול של מים. כדאי להדגיש כי ביישום נכון של ההשקיה מבחינת כמויות המים ומועדי ההשקיה, צריכת המים של הדשא עשויה להצטמצם עד כדי השתוות עם הצריכה של צמחי גן אחרים. למדשאה חיה יתרונות רבים שחבל לוותר עליהם: זהו השטח היחיד בגן הנוי שאפשר לדרוך עליו, לשחק בו וליהנות מהרצף הירוק תמיד".
המגמה שרווחה בשנים האחרונות בכל הנוגע לדשא הייתה מכוונת כול כולה לדשא סינטטי מפלסטיק, וזאת מתוך הרצון ליהנות מכל העולמות- גם ממדשאה מטופחת וגם מהצורך לחסוך במים. אך כמה עובדות משמעותיות ביותר לא נלקחו בחשבון במשוואה זו.
עובדה ראשונה היא כי במעשה דשא סינטטי בשמש ישראלית מגיע לכ-70 מעלות וזקוק להרטבה כדי להורידו ל-40 מעלות. כך שאם רוצים ליהנות מהדשא בפועל – כמו ללכת יחפים או סתם לשבת עליו, אז יש צורך במערכת השקיה וצריך להרטיבו כדי שיתקרר, מה שהופך את שיקול החיסכון במים ללא רלבנטי…
עובדה נוספת היא כי הדשא הסינטטי עשוי מפלסטיק זול שמרעיל את הסביבה ופולט גז רעיל מול קרינת השמש החזקה. התחליף הסינטטי, שמחליף את הצבע הירוק של הצמח, הוא פלסטיק תעשייתי שאינו "ירוק" כלל וכלל מבחינה אקולוגית, שמזהם את הסביבה, מתפרק בשמש ופולט גז רעיל לאוויר הנקי.
ועובדה אחרונה- בכדי שסיבי הדשא הסינטטי יעמדו וישארו יציבים כמו דשא טבעי מוסיפים לפלסטיק חול סיליקה שהוא חומר מאד מאד לא בריא לנשימה למבוגרים בכלל ולילדים בפרט.
ולכן יש ללמוד איך לגדל דשא חי וירוק בצורה נכונה, בריאה וחסכונית ובכמויות מים זעירות (או במים עודפים מהבית) במקום להרעיל את עצמנו ואת הסביבה בפלסטיק תעשייתי היוצר מראית עין של 'ירוק משקר' במקום שאמור להיות פינת החלומות הטבעית של הבית ומקום המרגוע והבריאות.
ולסיום- בבואנו לתכנן גינה פרטית, יש לתת את הדעת באילו מקומות כדאי לשתול דשא חי ואמיתי, באילו שטחים לרצף, היכן להתקין דק מעץ, מהו השטח בו נכון לפזר אבני חצץ דקורטיביות או לשתול צמחים משתרעים חסכניים במים. כולנו צריכים פינה אקולוגית ירוקה ליד הבית- היא חייבת להיות ידידותית וירוקה גם לסביבה.
קישורים חשובים
שעות פתיחה
- יום א' 08:30-16:00
- ימים ב'-ה' 08:30-18:00
- יום ו' וערבי חג 8:30-16:00
- יום שבת סגור