גינת פרפרים

מי שיש לו גינה יכול להפוך אותה בקלות לגינת פרפרים, על ידי הבאת צמחים פונדקאים אשר מושכים אליהם פרפרים כמעט באופן מידי, כמו למשל הפיגם המצוי. צמח זה מהווה מגנט של ממש לפרפרי זנב הסנונית היפהפיים. על פי ניסיוני, זהו גם הצמח הנכון למעקב לכל חובב פרפרים מתחיל.

ראשית, נקבת זנב הסנונית נראית בבירור כשהיא מטילה ביצים צהובות ומעוגלות על עלי הפיגם. לאחר כמה ימים מגיחים הזחלים הרעבים. הקפידו שהפיגם שאותו אתם מזמנים לגינתכם יהיה עשיר בעלים, כיוון שבזמן קצר מאוד מסוגלים הזחלים בתאבונם להפשיט את הפיגם מעליו. בראשית דרכם כל גודלם הוא כשני מ"מ וצבעם שחור, אך במהרה עוטה גופם כותנת פסים ירוקה מעוטרת פסים שחורים ועליהם נקודות כתומות המשוות להם מראה ליצני. בנוסף, בשעת סכנה שולף הזחל מעורפו באופן רפלקטיבי בלוטת מזלג כתומה המדיפה ריח דוחה להרחקת טורפים. בלוטה זו מזכירה במעט לשון נחש ותורמת גם היא למראהו המיוחד.

כשהם מגיעים לגודל של כארבעה ס"מ מתגלמים הזחלים, ואז חשוב לשים עין, כיוון שהזחלים נוטשים את הפיגם ומחפשים אתר ראוי להתגלמות. לפני כשנה התגוררנו אשתי ואני בבית הוריה בשל מעבר דירה, ולכן אספתי את עציצי הפיגם מהגינה הריקה אל דירת ההורים. שתלתי כמה מקלות בפיזור מסביב לצמח, והנחתי כי כל הזחלים ימצאו את המקלות האלה כראויים להתגלמות.

לפני התגלמותו הזחל נאחז בקוריו על המקל אשר עליו בחר להתגלם, ונראה כמטפס סנפלינג מיומן. לאחר שעות, כשבא הרגע, פושט הזחל את עורו כנחש וחושף את הגולם. התהליך נמשך שניות, ולפעמים הדבר נראה כקסם – רגע אחד הזחל בעמדת התגלמות ורגע אחרי הוא מגולם. רבים מהזחלים מצאו פינות נחבאות על קירות הבית כנוחות יותר להתגלמות, וכך במשך כמה ימים הקיצה חמותי בבוקר בבוקרו של יום כשפרפרים ממתינים לה שתפתח את דלת הבית ותשחרר אותם מכלאם הזמני.

קלף מנצח נוסף הוא הצמח כובע הנזיר, אשר את זרעיו אפשר להשיג בכל משתלה ואף לאסוף מגינות השכנים. בתוך זמן קצר תתמלא גינתכם בריחם החריף של העלים, ועם קצת מזל גם בפרפרי לבנין הכרוב אשר יטילו ביצים על עליו של הצמח. בכל מקרה, אם הלבנין לא שיתף פעולה עם גינתכם, קחו את העלים והוסיפו לסלט, טעמם החריף יעשיר את הסלט וכך גם פרחיהם אשר יוסיפו יופי של טעם.

בנוסף לצמחים הפונדקאים כדאי לשתול צמחי צוף. למשל, פרחי הנענע בגינתי מושכים שישה מינים של כחלילים, ושיחי הלנטנה והוורבנה מושכים מינים רבים של לבנינים ונימפיות. בשיטוט פשוט באינטרנט ניתן למצוא אתרים רבים העוסקים בהקמת גינת פרפרים, אך מי שרוצה להעמיק כדאי שירכוש את ספרו החדש של דובי בנימיני "גינת הפרפרים", שם סביר שתמצאו תשובה לכל שאלה.

כמו ציפורים, פרפרים נודדים

הערצת הפרפרים אינה רק בשל מראם האקזוטי. מחזור חייהם מעניין לא פחות. אמנם מרבית הבוגרים חיים חמישה ימים עד חודש (בהתאם למין), אך קודמים להם כל שלבי ההתפתחות, משלב הביצה ועד הגיחם מן הגולם, תהליך שיכול להימשך גם כמה חודשים באם הפרפר עובר דיאפאוזה (תרדמה) באחד השלבים.

דיאפאוזה משמעותה שכדי שהמין יצליח להתקיים בתנאי אקלים קשים, כמו קור או חום, עליו לעבור תרדמה. יש מינים שעוברים תרדמה בשלב הביצה, ואחרים בשלבי הזחל והגולם ואף בבגרותם. התרדמה יכולה להימשך גם חודשים, והיא מסבירה את הופעתם של פרפרים ביום שמש חורפי. פרפרי זנב הסנונית ולבנין הכרוב למשל, עוברים דיאפאוזה בשלב הגולם וצצים כמו משום מקום בימים חמים במהלך חודשי החורף, ודי להם בכמה ימים כדי להטיל ביצים ולהבטיח את הדור הבא. דיאפאוזה אצל פרפר בוגר נדירה יותר, אך כל צלם פרפרים מתחיל יודע שהדרך הטובה ביותר לצלם פרפרים היא בשעות הבוקר המוקדמות, אז הפרפר אינו זז ממקומו. למעשה זהו גם סוג של דיאפאוזה.

דרך נוספת להתמודד עם תנאי אקלים משתנים, שדי בה כדי לסגוד לפרפרים, היא יכולתם לנדוד. מינים רבים של פרפרים יוצאים אל מסע נדידה של מאות קילומטרים ומפתחים מהירויות של עד 50 קמ"ש כאילו היו חסידה, אך "נדידה וקוץ בה", רק מעטים מסיימים את המסע, וגם אז הם נראים כאילו נפלטו ממכונת כביסה לאחר שלב הסחיטה. בשל תוחלת חייהם הקצרה, רובם מתים בדרך, אך לא לפני שהזדווגו והטילו ביצים. צאצאיהם ימשיכו בנדידה כנראה בזכות צופן גנטי שירשו מהוריהם.

רבות מן הדנאיות ההדורות מגיעות אל שמורת עין אפק בחודשי הקיץ מדרום הארץ. בתחילת החורף כשהטמפטורות יורדות הן נודדות דרומה, ממש כמו הציפורים, לכיוון אפריקה. בחורף האחרון, שהיה חם במיוחד, הצליח מין זה לשרוד בשמורת עין אפק וייתכן שאף במקומות נוספים בארץ.

כמורה לשל"ח המטייל לא מעט עם תלמידיו, לא אחת אני מוצא עצמי מספר לתלמידיי את המשל על הילד והפרפר. בדרך זו אני מנסה להתמודד עם סירובם של הדרדקים לשבת על הקרקע, או עם מחאתם הבלתי פוסקת על החום הכבד או הקור המשתק, על הזבובים הטורדניים ועוד כהנה וכהנה.

המשל מספר על ילד שצפה בפרפר המנסה להגיח מן הגולם, אך מכיוון שתהליך הבקעת הגולם נמשך זמן רב, נכמרו רחמיו של הילד ובעזרת מספריים קטנים שהיו ברשותו "יילד" את הפרפר. לצערו גילה הילד במהרה כי בשל התערבותו כשלו כנפיו של הפרפר מלהיפתח ובתוך זמן קצר הוא מת. הנמשל ברור, ככל שנורגל להקלות ופינוקים, כך דרכנו בעולם עתידה להיות קשה יותר. להבדיל, הפרפרים בארצנו אינם מפונקים, כל שהם מבקשים באמצעות השגרירים הרבים באגודת חובבי הפרפרים הוא שנקצה להם מעט שדות ושטחים פתוחים לעופף בהם, את השאר הם כבר יעשו בעצמם.

* אלון מאיר- טבע הדברים

נגישות
Search
Generic filters